Thursday 20 September 2012

Thursday Kitchen


Tak tau nak masak apa ni.. jadi hantam sajalah! Buat Chinese Black Mushroom soup. Campur dengan suun, carrot dan celery. Sup cincai. Guna bahan yg sedia ada. Takyah fancy2. 


Lepas tu lauknya aku masak Ayam Taucu Berempah. Ni resepi sendiri. Tetiba sedap! haha.. Sambil update blog, sambil chat dengan CikPinot. Dia tak tido sampai la nak pg skolah. Study katanya. Bagus anak dara tunggal aku. Belajar pandai-pandai ya nak ya. Boleh keje bagus2 nanti. At last, dia ke sekolah, aku ke katil. ZzZZzzzzZZZzZzzz 



Ayam Taucu Berempah

Bahan
1 ekor ayam - potong 12, cuci dan ketepikan
3 sdb taucu
3 kuntum bunga lawang
1 tsp serbuk kayu manis
1 tsp serbuk ketumbar
1 tsp serbuk jintan putih
1 inci halia - hiris halus
1/2 biji bawang besar - potong bulat
1 tangkai daun bawang - potong panjang
1 sdb kicap manis

Bahan Kisar
20 biji cili padi
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 kumtum bunga kantan
1 inci halia

Cara
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan semua jenis rempah serbuk, kicap dan bunga lawang. Masukkan ayam dan gaul rata, biar hingga ayam masak. Masukkan taucu dan gaul sebati. Akhir sekali tabur bawang, halia dan daun bawang.


Koci & Bunga


Koci ni disebut-sebut sejak bulan puasa lagi, tapi cuma dapat buat arini sebab bahan-bahan dah cukup. Intinya aku buat petang semalam sambil masak gulai daun kayu. Daun pisang dah beli seminggu yang lepas, so daun tu dah kuning2 sikit. Sexy macam JLO koci ni sbb baju tak cukup kain. Hehe... Daun tak berapa nak cukup. Tu yang nampak smexy giles! Nasib baik ada 2-3 yang tutup aurat. Jadilah.. untuk lepaskan rasa mengidam. ;)


Saja snap pics dekat dgn bunga-bunga sbb suka sgt dgn kalernya. Bunga Mama Cik Mont tanam. Aku tolong siram je. Pagi ni pulak lembab sebab hujan. Cantik nampak titis-titis air kat bunga tu.  


Bahan-bahan

Doh
2 cwn tepung pulut
2 cwn air
(klu ada tepung pulut hitam,boleh tambah 1/2 cwn dan tambah air sikit lg)

Inti
2 cwn kelapa kering (takde kelapa inti)
4 sudu brown sugar
1 cawan gula pasir (Krgkan klu xsuka manis)
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan air
Secubit garam

Bahan Lain
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
Minyak masak secukupnya

Cara-cara

Inti 
Didihkan air, masukkan gula, kacau hingga gula hancur.
Masukkan kelapa, daun pandan dan garam.
Masak hingga inti agak kering. Angkat dan sejukkan.

Doh
 Masukkan tepung dalam mangkuk. Tuang air sikit-sikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk.

Kuih
 Ambil daun pisang, sapu minyak pada permukaan daun. 
Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
 Tutup inti dgn doh.
 Kemudian lipat seperti biasa.
 Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. 
Jangan tindih kuih banyak2. 



Jadi jugak la koci sexy aku ni.. Ada rasa walaupon takde rupa. Biasa dia tak tutup aurat tu!! Babab baru tau!! Huh!