Saturday 15 September 2012

Pulut Serunding For Breakfast


Salam pagi sabtu yang ceria! Pagi ni buat pulut serunding untuk breakfast. Kerja mudah. Aku masak pulut dalam microwave je. Cepat masak dan takyah tggu rendam berjam-jam. Jimat masa. Pulut aku cuci bersih, masukkan santan, garam dan sikit air. Masak 25min dan kacau setiap 5min. Siap!


Serunding aku buat awal dan simpan dlm fridge. So, bila-bila nak guna boleh la. Senang tak keje aku? hehe..
Aku tak ade sukatan utk bahan-bahan serunding ni. Ikut la nak buat banyak atau sikit. Aku main campak-campak je.

Bahan
Kelapa kering
Udang kering*
Ikan bilis*
Bawang besar*
Bawang putih*
Halia*
Cili kisar*
Serai*
(Kisar bahan bertanda * bersama-sama)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak

Cara
Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai garing. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Gaul sebati. Masukkan kelapa kering dan masak sampai agak kering dan berderai. Siap!


Kat Ireland ni daun pisang mahal sikit, so jimat-jimat la kan. Ambik aluminium foil dan gunting sebesar yg diperlukan. Gunting daun pisang agak2 dapat alas pulut je. 


Haaa.. camni la aku buat. Agak-agak la nak buat besar mana. Aku buat kecik-kecik je. Kurus-kurus. Baru comel cam America's next top model gitu! Bila dah siap bungkus semua, bakar dlm oven 20min 180'C.


Ohh.. lupa! My Little Helper, Cik Mont pon ada sekali pagi ni. Biasa la dia, semua dia nak tolong. Layan je la kan... heart her! :)

Ni la hasil kerja pagi ni.. Sedap macam biasa la. Chefnya kan aku.. hahaha.. Lawan dgn teh tarik tak cukup buih sbb buih dia hilang masa aku dok mengejas gambo. Terasa macam kat Malaysia pulak. Rindu! Oh.. lupa. Aku ada buat Mayo egg toast jugak. Saja buat 2 breakfast berbeza. Enjoy the pics!