Monday 23 July 2012

Iftaar - Day 3


3rd day puasa. Aku kepenatan naik pitam sbb arini ke KKB. Cadangnya nak buat passport tp tak boleh sbb report passport ilang dulu tu aku buat di Putrajaya. So, terpaksa la aku tangguhkan lagi. Adoiiyaiii.. penat je. Tp atleast aku dah tau apa nak buat esok. Tapikan dalam penat2 tu, anak buah request pau kacang merah, aku taknak hampakan selera org baru belajar puasa tu. So aku buat la jugak. 15 biji pau kacang merah dan 8 biji pau kosong utk cicah2 dgn ape2. Bukan main lagi dia makan. Aku pon dah lama tak makan pau ni. Sedap la macam biasa sbb aku yg buat gagagagagagaagag. Arini takde teh wangi sbb Akid kate wangi satu badan bila minum. Ceh! banyak songeh ko ya.. jadi minum la teh o tp teh lipton yellow lable tuuuu.. Dan aku bancuh sunquick se jag. Nyumnyum.. suka aku. bertabung-tabung aku minum. 


Tadi cerita kuih, ni cerita nasik lak. Masak nasi ayam sarawak ngan adik ipo aku. Dapdap tp takde acar timun. tak sompek den nak buek pasal dah pitam2 td. Bila dah makan,naik atas solat. Kawan lama call sbb nak anto sample biskut. Aku janji esok je sbb dah malam,kesian plk dia nak blk ke seremban. Begitula ceritanya hari aku yg kureng produktif ni... Wassalam
Ni resepi utk siapa yg nak try ;)

BAHAN NASI 
500 gram beras (basuh dan toskan) 
1 inci halia (mayang halus) 
2 ulas bawang putih (mayang halus) 
2 ulas bawang merah (mayang halus) 
2 cawan santan pekat 
Garam secukup rasa 
Air rebusan ayam secukupnya utk masak nasi 
3 sudu besar marjerin 
2 helai daun pandan (simpulkan) 

BAHAN ACAR 
1 biji timun (buang empulur & potong nipis tanpa membuang kulitnya) 
1 batang lobak merah ( potong lidi) 
2 ulas bawang merah (mayang) 
2 ulas bawang putih (mayang) 
1/2 inci halia (mayang) 
gula 
lemon juice 
Garam secukup rasa 
Masak nasi mcm nasi ayam biasa, masa hidang letak ikan masin @ Telur asin,
 lauk ayam pilihan, acar dan sos cili.