Sunday 22 July 2012

Iftaar - Day 2


Alhamdulillah, perjuangan hari kedua sampai ke garisan penamat dengan jayanya. Arini, adik aku bukan main rajin memasak. Bukan senang nk tgk IncikBotak turun padang dlm hal2 org dapo ni. Dia ter 'excited' utk buat burger bakar. Burgernya dibuat 2 lapisan ayam dan daging. Dengan cheddar cheese, mayo dan sos. Aduhai.. takyah dah klua duit beli burger bakar. Next time nak try buat daging burger rasa satay pulak. Sure terangkat!! ;))


Aku buat karipap arini sebab teringin dah lama. Tp mcm biasa la bila angin malas berkunjung datang. Sedap la jugak sbb aku yg buat kan kan kan.. hahah. . Ada lagi kat dapo.. jap lg aku nak pi ngap. ;)

Bahan-bahan ( 60 biji acuan sedang )

BAHAN UTK DOH
1 kilo tepung gandum
2 sdb butter
1 1/2 cwn minyak
Air secukupnya

BAHAN UNTUK INTI
1 kilo kentang
2 sdb serbuk kari daging
1 cwn daging cincang
*4 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
2 sdb cili kisar
3 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Minyak (utk menumis dan menggoreng)
Air secukupnya

Cara-cara

DOH
Panaskan minyak hingga betul-betul panas, masukkan butter. Biarkan butter cair dan kacau sebati.
Buat lubang ditengah tepung dan tuang campuran minyak dgn butter panas td.
Kacau dgn senduk kayu hingga jd seperti serbuk roti dan masukkan air secukupnya hingga boleh diuli dan tak lekat ditangan.

INTI
Kentang dibuang kulit, potong dadu dan cuci bersih. Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat.
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan serbuk kari, gaul rata.
Masukkan daging dan kentang, kacau lagi hingga rata. Kemudian masukkan air hingga paras kentang.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Bila kuah menggelegak, masukkan daun limau purut dan masak hingga kering.
Bila inti dah masak, sejukkan dahulu sebelum buat karipapnya.