Wednesday 19 September 2012

Lauk Orang Lama


Teringat kat kampung menyebabkan aku masak gulai ni. Ini gulai zaman nenek2 aku. Namanya Gulai Daun Kayu. Tak tau la kenapa diberi nama macam tu. Apa yang aku ingat arwah moyang aku selalu sgt masak gulai ni masa aku kecik2. Selalunya ayam kampung jd bahan utama, atau daging salai atau puyuh, tapi aku guna tulang dan campur sikit daging. Macam-macam sayur dan daun dimasukkan dalam gulai ni. Tapi aku tak cukup bahan, so aku letak serai, daun kunyit, daun limau purut dan aku tambah petai sikit.

Gulai Tulang Daun Kayu

Bahan
1 kilo tulang lembu
250g daging
1 tin santan
5 helai Daun limau purut - hiris halus
2 helai daun kunyit - hiris halus
2 papan petai padi - ambil biji
10 biji terung asam - belah 2
1 sdt serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
20 biji cili padi
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 btg serai
1 biji tomato

Cara
Tulang dan daging dicuci bersih. Potong daging lebar dlm 3 jari. Rebus tulang dan daging hingga lembut dan tgglkan sikit air rebusan daging.
Masukkan bahan kisar dalam periuk. Masukkan air rebusan daging dan biar mendidih.
Masukkan serbuk kunyit dan garam.
Bila kuah dan mendidih, masukkan daging dan tulang, kacau rata.
Masukkan daun2, petai dan terung asam. Biar mendidih.
Akhir sekali masukkan santan dan kacau hingga masak.  


Rissoles My Style


Aku selalu ubah resepi yang aku dapat. Selalunya sbb nak cepat atau bosan dengan resepi asal. Orang lain buat rissoles inti daging dan potato tp aku buat inti serunding. Dan aku tak goreng dia sbb xnak makan minyak2 subuh2 sapiee ni. Ini combination between kuih dadar dan rissoles. Pada aku sedap jg sbb rasa serunding daging + kulitnya yang lembut tu mmg sesuai. Ini breakfast yg sedikit fancy tapi mudah, cepat dan sedap. Tp make sure ada serunding daging atau ayam in stock. Klu tak.. esok je la kita makan ye.. :P

Bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 cawan fresh milk
1 biji telur
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara-cara
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.
Sapu minyak dalam kuali leper. Masak mcm lempeng.
Isi inti dan gulung. Sonang gitu!