Saturday 1 September 2012

Simple Menu


Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10 tangkai cili kering
Gula melaka atau gula merah
Bijan goreng
Gula(kalau kurang manis)
1 sdk garam
4 cm belacan
400 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 sdb tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air

Cara-cara 
Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil. 
Setelah garing, angkat dan kisar cili kering dgn sedikit air. 
Panaskan air bersama gula melaka/merah. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masukkan garam dan gula (jika gula melaka kurang manis). 
Masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang.

Bahan Sup

500ml air atau lebih
1 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
Segenggam ikan bilis - kisar
1 kiub ayam
Sedikit garam dan lada sulah

Cara-cara
Didihkan air, masukkan bahan kisar. Bila dah sebati masukkan kiub, garam dan lada sulah. Celur semua bahan yong tau foo. Kemudian tapis sup. Hidang bersama sos hitam dan bahan-bahan yong tau foo yang lain.

Bahan Celur
Kangkung
Fishball
Sotong kembang
Prawn ball
Squid ball
Fish cake
Bendi
Atau apa-apa saja mengikut selera masing-masing.





Bahan-bahan 
10 lasagne sheets

Red Sauce 
800gm mince beef
2 onions- chop 
3 garlics-chop 
1 can tomato purée
1-2 teaspoons chilli paste
1 teaspoon curry powder 
chicken cube 
2 tomatoes (Blend)
1 teaspoon black pepper 
diced carrots, red pepper, mushroom 
Salt to taste 

White Sauce: 
1 pint fresh milk 
3 tbs plain flour
Grated mozzarella  + cheedar cheese 

Method
Red Sauce
Panaskan minyak, tumis bawang dan garlic. Masukkan minced beef, kacau rata. Masukkan tomato purée dan tomato blend. Kacau lagi. Masukkan sayur-sayuran ikut suka, kacau dan tambah garam, pepper secukup rasa. Masak sampai kering sikit. Tp jgn kering sgt.

White Sauce:

Panaskan fresh milk yang di campurkan dengan tepung. Kacau sampai pekat macam double cream.

Celur lasagne sheets sekejap sampai lembut. Jangan tindih2, nanti melekat. Ambil 2-3 letak dlm bekas, tuang red sauce, lepas tu white sauce. Last skali tabur grated cheese. Ulang sampai habis. Pastu bako!! hehe..


Bahan-bahan
5 biji ubi kentang
1 sudu butter
1/2 biji bawang besar
150g daging cincang
1 tangkai daun bawang
Sedikit garam dan pepper
2 biji telur dipukul
Bread crumbs secukupnya
Sedikit tepung
Minyak untuk mengoreng

Cara-cara
Rebus ubi kentang sehingga masak
Kemudian kupas kulit kentang dan lenyek dengan garfu
Potong dadu bawang besar.
Panaskan mentega. Tumis bawang besar sehingga naik bau.
Masukkan daging. Kacau supaya tidak berketul. Bila dah masak tambahkan garam dan pepper.
Kemudian masukkan daging ke dalam ubi kentang tadi. Gaul sehingga sebati
Bahagikan kepada 8 bahagian. Ambik satu bahagian dan buat bentuk bulat atau ikut kesukaan anda. 
Ulang sampai habis.
Salutkan setiap bahagian tadi dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan diikuti dengan bread crumbs
Goreng dalam minyak penuh