Thursday 13 September 2012

Apa Menu?




 Bangun pagi ni aku terawal dari biasa. Niat hati nak buat Choux Paste Shell tapi tak sempat siap. Ntah kenapa aku pon tak tau. So, sebagai orang yang tak bertauliah dalam masak memasak ni, aku end up bekfes Special K je.. hehe. Sedap apa.. kenyang gak. Dan sihat gitu! Mak malas nyah... Lunch aku makan soto semalam je.

 Petang ni aku terajin skt. Aku masak nasi tomato dgn Tikka Masala & jelatah biasa-biasa je. Nasinya sedap sgt sbb guna tomato buah fresh yg aku petik kat Lidl. Hehe.. aku tak tanam tomato. Beli je kat Lidl tu. Resepi tikka masala tu aku tak share sbb aku guna yg instant. Cari je kat kedai2 india mesti ada jual. Cuma aku tambah bendi, cili kisar dan cilantro yg aku gunting halus2.

Bahan
4 cup beras basmathi - cuci dan toskan
200g isi ayam - potong kecil
Air secukupnya
2 sdb minyak sapi
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
1 biji bawang besar
3 biji tomato
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai

Bahan Tumis
3 kuntum bunga cenkih
3 biji pelaga
1 btg kulit kayu manis
1 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara
Air dan ayam direbus hingga ayam empuk,toskan ayamnya dan ketepikan.
Masak nasi dlm rice cooker bersama bahan kisar dan air rebusan ayam. 
Panaskan minyak sapi dan tumis rempah 4 sekawan.
Masukkan dlm nasi yg sedang mendidih.
Tambah garam, isi ayam dan daun pandan.
Bila nasi siap masak boleh tabur gajus, bawang goreng dan daun sup klu suka.




Dessert ni kes nak perabih krim dan apple yang tak bergerak-gerak selain dari Cik Mont jadikan apple tu bola. Asal bagi apple je dia sebut ball then baling sana sini. Bertuah punya budak! Entah dah berapa biji aku humban kat dalam Incik Tongsam. Lagipon aritu aku ada buat chocolate custard. So ni la hasilnya. 
Sangat simple.

Bahan Custard
1 sdb tepung gandum
1 sdb tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml fresh milk
1 biji telur (A)
1 sdb butter

Cara
Masukkan semua bahan dlm periuk. Kacau rata dan masak atas api perlahan.
Kacau sentiasa hingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau. Boleh tambah perasa ikut suka. 

Bahan Cream
150ml fresh cream @ Double cream
2 sdb gula castor (Krgkan klu xsuka manis)
Apple potong kecil

Cara
Putar cream sampai kembang dan masukkan gula.
Ambil cawan yg disukai.
Masukkan custard, tabur sikit apple dan layer dgn cream.
Buat sampai habis dan hias dengan apple.


Ni pokok parsley. Beli kat Lidl 1.45 euro. Murahkan? Sok aku nak beli basil, oregano & coriander pulak. cantik letak kat tingkap. Ijo je.. segar mata memandang. :)

Ribut


Angin sangat-sangat kuat petang ni. Sejuk jgn cakap la.. walaupun ada matahari tapi still sejuk. Aku dan Cik Mont berstokin bagai. Hujan halus turun on and off. Ni la yang jadi hasil dr angin ribut tadi. Aku la jugak yg angkat natang ni tegakkan balik. Aku tinggal dgn cik Mont berdua je. Janji dgn dia, aku turun 2 minit je utk buat 'Miyak' dia. At last jadi berminit-minit sampai dia marah.. hahaha.. dia siap ulang apa aku cakap kat dia - Kakakkkk... miyak.. wek two mimitsssssss! Marah orang pelat tu.. agaknya dia cakap suruh tggu 2 minit je nak buat milk tp jd lama sgt. hehe.. Kesian swing ni. Jatuh menyembah bumi. Sebbaik ringan!