Wednesday 12 September 2012

Menu simple utk orang malas cam aku ;)


Yesterday breakfast. Simple and easy to make. For those who have leftover serunding or rendang in stock. Dan utk orang malas cam aku ni la.. hehe

Bahan
3-4 keping roti sandwich
Butter
Serunding @ rendang
Tepung + air utk gam

Method
Panaskan oven 180'c.
Kukus @ panaskan roti dlm microwave 1 min.
Canai roti sampai nipis.
Sapu butter. Sudukan serunding @ rendang. Gulung kemas-kemas.
Sapu adunan gam kat tepi roti. Bakar sampai garing. Makan dgn sos atau mayo.  


Dinner malam tadi. Ini resepi soto mak aku yg aku combine dgn resepi soto betawi yang pakcik Google kasi. Sedap dan lain dari yang lain rasanya. Kuahnya yang unik sbb bersantan. Mmg sedap sbb aku yang masak.. gagagagagagagaga, jgn marah ya. ;)

Bahan
20 ketul ketupat mini Nona yang telah direbus
3 ketul chicken leg
10 ketul tulang ayam
Air secukupnya
1 cawan santan pekat
1 sdb serbuk kurma
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan kisar
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan untuk Sambal Kicap
2 batang cili merah
3 sudu sambal ikan bilis
1/2 cwn kicap manis

Bahan Bergedil Daging
1 cwn daging kisar
2 cwn kentang yg telah digoreng dan dilecek
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1 btg celery
3 biji putih telur
Garam secukup rasa

Bahan Lain
Daun sup dan daun bawang, dipotong halus
Bawang goreng
1 batang carrot yg dihiris halus memanjang

Cara-cara

Sup
Rebus ayam dan tulang ayam hingga masak. Tapis sup dlm periuk lain.
Chicken leg disiat-siat dan ketepikan.
Panaskan minyak didalam periuk. Tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau.
Masukkan rempah kurma dan bahan kisar. Kacau hingga naik minyak, masukkan stok ayam.
Biarkan mendidih. Tambah garam secukup rasa.
Masukkan santan kacau sebati.
Masak hingga kuah mendidih sekali lagi.

Sambal Kicap
Kisar halus semua bahan sambal.

Bergedil
Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat.
Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat.
Tumbuk bawang putih bersama garam. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
Campurkan daging dgn kentang. Masukkan juga celery dan bawang besar yg dipotong halus.
Gaul adunan hingga sebati.
Bentuk ikut citarasa sendiri. 
Celup bergedil dlm putih telur yg dipukul sedikit. 
Goreng dalam minyak yg betul-betul panas. 
Hidang dgn nasi impit, sup, sambal kicap, bawang goreng, carrot dan daun sup/daun bawang.
Boleh tambah serunding daging jika suka.


Makan ni lagi. Yumyumz!

Bahan-bahan ( loyang 8 inci )

Bahan A
300 g gula castor
225 ml butter cair
2 biji telur

Bahan B
225ml buttermilk
3 sdb pewarna merah
1 sdt jus lemon

Bahan C (diayak bersama)
300 g tepung naik sendiri
3 sdb serbuk koko
1 sdt bicarbonate of soda

Bahan D
1 sdt esen vanilla

Bahan Cheese
250 g cream cheese
1/4 cawan gula castor
1 biji telur
2 sdb susu cair
1/4 sdt esen vanilla

Cream Cheese Frosting
250g cream cheese
100ml fresh cream
Sedikit gula castor (Ikut suka nak manis atau tak)

Oven
180'C, 1 jam atau hingga masak. Ikut oven jgk sbb oven aku dlm 45-1 jam dah siap.

Cara-cara
 Satukan bahan cheese dan pukul hingga lembut. Ketepikan.
 Satukan bahan A dalam mangkuk besar dan kacau sebati dan ketepikan.
Satukan bahan B dan C dalam mangkuk yang berasingan.
 Masukkan bahan B dan C ke dalam mangkuk A berselang-seli dan kacau lagi hingga rata.
 Masukkan juga bahan D dan kacau hingga sebati lagi.
 Tuang 1/2 bahagian adunan ke dalam loyang yg disediakan. Bakar hingga masak.
Keluarkan dari oven, tuang adunan cheese dan bakar guna steambath hingga 3/4 masak.
 (Steambath - Letak air dlm dulang pembakar)
Keluarkan dari oven dan masukkan lagi 1/2 adunan merah. Buang air dari dulang pembakar. 
Bakar hingga betul-betul masak.
Keluar dan sejukkan kek 4 jam dlm fridge sebelum sapu cream cheese yg dah siap diputar.

Bag!