Saturday 21 July 2012

Iftaar - Day 1



Bahan-bahan

Bahan A
2 cawan sagu
4 cawan air

Bahan B
1 tin evaporated milk

Bahan C
1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
1 cawan air
1 helai daun pandan

Cara-cara
Cara-cara Adunan A
Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.

Cara-cara Adunan C
 Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.

Cara menghidang
Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
Selamat makan!


Menu hari pertama berpuasa. Semua disediakan oleh adik ipar aku sbb aku tetido. Tah camana boleh tido kemain lama tak tau la. Apapun toche to my SIL. Menu yg sedap terutamanya Mango Sago tu. Sedap sgt!