Tuesday 25 September 2012

Kesejukkan


Hari sejuk macam ni buat semua benda jadi lembab. Bukan tanah dan pokok-pokok je lembab, aku ngan Cik Mont pon jadi lembab dan tak aktif. Keje kitorang nyanyi, baca buku, makan, hug-hug, nyanyi balik, tgk tv pastu ntah tak igt dah. Sungguh-sungguh tak produktif. Bila Cik Mont tido petang, aku cepat-cepat masak. Oleh sebab sejuk, aku masak Nasi Butter Kurma. Resepi asal Nasi Bawang Ketumbar. Mak tuko-tuko nyah! Memandai je.. Lauk pun tuko gak. Asalnya Ayam Ros Pandan, dah jadi Ayam Ros Lada Hitam dan aku buat Jelatah Masam Manis utk ulam. Heheh... best tau.. leh masuk masterchef pasni! :P

Bahan
5 cup beras basmathi, rendam 1/2 jam dan toskan
2 sdb butter
1/2 tin santan
2 sdb rempah kurma
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1 sdb ketumbar biji*
2 inci halia*
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 helai daun pandan, siat dan simpul
1 sdb parsley kering
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara
Kisar bahan bertanda *. Panaskan butter dalam periuk.
Tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan rempah kurma. Gaul sebati hingga garing.
Masukkan beras kacau hingga rata.
Masukkan beras kedalam rice cooker, tambah santan dan air.
Tabur parsley dan garam, kacau dan masak nasi seperti biasa. 


Jelatah ni takde sukatan. Aku potong-potong je sayur halus-halus. Pastu gaul je ngan garam, gula dan jus lemon. Ikut suka nak buat banyak atau sikit.

Jelatah Masam Manis

Bahan
Kobis bulat (Pilih yg keras)
Carrot
Celery
Bawang merah
Gula, garam dan jus limau nipis @ Lemon secukup rasa.


Ayam Ros Lada Hitam ni leceh sikit kerjanya. Tapi tu lah.. aku buat gak sbb semangat berkobar-kobar nak makan ayam ros. Heheh...

Bahan
6 chicken leg, potong 3 bahagian 
2 sdb lada hitam kisar kasar
1 sdb serbuk ketumbar
Garam secukup rasa
(Gaul ayam, perap 2 jam, bakar 25 min)

Bahan Kisar
15 biji cili padi merah
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 biji tomato
1/2 tin santan

Bahan Tumis
2 kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 helai daun pandan

Bahan Lain
1 tin kecil tomato puree
3 biji kentang ( ptg 3, goreng )
2 biji tomato ( Belah 4 )
Daun bawang
Air

Cara

Tumis bahan tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan tomato puree. Kacau sebati.
Masukkan ayam. Masukkan sikit air. Kacau.
Masukkan kentang. Bila ayam dah masak boleh masukkan tomato dan daun bawang.
Tambah garam ikut selera.

Hujan lagi...


Salam dari dalam duvet. Hehe.. sejuk tak hengat 2 hari ni. Hujan tak berhenti. Rasa macam winter pon ada. Tak tau nak masak apa utk breakfast. At last, rebus telur buat egg sandwich je. Lagipon nak kena abiskan stok roti, nanti expired membazir. Cik Mont still mcm semalam. Asal aku ckp nak pg bawah, dia cepat2 bgn dr riba aku dan berlari ke pagar tangga. Alahai.. terpaksa aku bukak CBeebies utk lekakan dia kjp sementara aku kemaskan dapur. Jam 9.35 dia tertidur atas riba aku. Kesian... Baru la aku dapat buat apa-apa yg patut dan tak patut. 
Sandwich ni senang je. Macam biasa aku melayukan dia. heheh..

Bahan
6 keping roti putih (Bakar dlm toaster)
3 biji telur rebus (Tenyeh kasi penyek)
Mayonis (Ikut suka nk banyak mana)
2 biji cili padi (Gunting halus2)
1 biji Tomato (Hiris nipis)

Cara
Ala buat cam egg sandwich biasa. Takkan tak tau kot.. :P