Thursday 20 September 2012

Thursday Kitchen


Tak tau nak masak apa ni.. jadi hantam sajalah! Buat Chinese Black Mushroom soup. Campur dengan suun, carrot dan celery. Sup cincai. Guna bahan yg sedia ada. Takyah fancy2. 


Lepas tu lauknya aku masak Ayam Taucu Berempah. Ni resepi sendiri. Tetiba sedap! haha.. Sambil update blog, sambil chat dengan CikPinot. Dia tak tido sampai la nak pg skolah. Study katanya. Bagus anak dara tunggal aku. Belajar pandai-pandai ya nak ya. Boleh keje bagus2 nanti. At last, dia ke sekolah, aku ke katil. ZzZZzzzzZZZzZzzz 



Ayam Taucu Berempah

Bahan
1 ekor ayam - potong 12, cuci dan ketepikan
3 sdb taucu
3 kuntum bunga lawang
1 tsp serbuk kayu manis
1 tsp serbuk ketumbar
1 tsp serbuk jintan putih
1 inci halia - hiris halus
1/2 biji bawang besar - potong bulat
1 tangkai daun bawang - potong panjang
1 sdb kicap manis

Bahan Kisar
20 biji cili padi
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 kumtum bunga kantan
1 inci halia

Cara
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan semua jenis rempah serbuk, kicap dan bunga lawang. Masukkan ayam dan gaul rata, biar hingga ayam masak. Masukkan taucu dan gaul sebati. Akhir sekali tabur bawang, halia dan daun bawang.


No comments:

Post a Comment