Monday 17 September 2012

Takde Idea Nak Masak


 Dinner orang takde idea ni. Sedap macam biasa. Sup tulang tak boleh letak bahan banyak-banyak, nanti tak sedap. Aku letak celery je. Tak payah berkentang, bertomato bagai. Ringkas tapi menarik selera, tu dah cukup. Makan dengan nasi panas dan sambal gesek. Tapi sebab tak sempat nak menggesek, takdelah sambalnya. Yang ada cuma sambal udang mama Cik Mont masak. Ringkas tapi sedap!



Bahan-bahan
1 kilo tulang lembu
2 biji bawang besar (cincang kasar)
4 ulas bawang putih (di ketuk)
2 inci halia (di ketuk)
5 biji cili api (tumbuk kasar)
1 sdb serbuk kurma
1 btg kayu manis
2 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
2 batang celery
Jus limau nipis
Garam dan pepper secukup rasa

Cara-cara
Rebus tulang sampai dagingnya lembut dgn api kecil.
Masukkan semua bahan kecuali jus limau dan biar mendidih.
Masukkan jus limau nipis bila nak menghidang.


Inilah sambalnya. Aku tak makan udangnya tapi sambal dan petai aku makan. Dan menyebabkan sampai la ni aku tak tido pasal gatal! Huwaaaaaa... allergic aku sampai dah...

Bahan-bahan
1/2 kilo udang- bersihkan
3 papan petai - ambil biji, cuci dan goreng sikit.

Bahan Kisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
20 biji cili kering

Bahan Lain
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa
Minyak untuk menumis

Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan petai.
Masukkan garam, air asam jawa dan gula secukup rasa.
Masukkan udang dan kacau 5 minit. 
Hidangkan. 

No comments:

Post a Comment