Sunday 16 September 2012

Express Lunch



Bahan-bahan
1 ekor ayam(Potong 12, cuci perap dgn tpg gandum 10 min)
*20 tangkai cili kering
*4 ulas bwg merah
*2 ulas bwg putih (Buang empulur)
*2cm belacan
2 btg serai (Ketuk dan simpul)
1 sdb sos tiram
1 biji bwg besar (Hiris ikut suka)
Air asam jawa dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Kentang dan tomato (Jika suka)

Cara-cara
Cuci ayam hingga bersih dr kesan tepung. Goreng 1/2 masak. Ketepikan.
Kisar bahan yg bertanda *
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing sedikit.
Setelah agak garing masukkan ayam, gaul sebati. Biarkan 5 min.
Masukkan air asam jawa, sos tiram dan garam. Kacau lagi hingga sebati. Biarkan ayam empuk.
Masukkan kentang, bwg besar dan tomato.
Bila kentang lembut, masukkan serai dan kacau 5 min.
Hidangkan dgn nasi panas.


  



Bahan-bahan 
1/2 biji kobis - hiris ikut suka
1/2 btg carrot - potong halus panjang
1 labu bawang besar - hiris halus
Sedikit ikan bilis
2 senduk santan tin
Garam secukup rasa

Cara-cara
Satukan kesemua bahan2 kecuali kobis di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Masukkan kobis dan gaul hingga rata.Tambah santan jika perlu dan masak hingga kobis lembut.
Siap untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment